KNF-prijzen 2022

KNF Award 2022 voor de beste film uit de Tiger Shorts Selectie op het Internationaal Filmfestival Rotterdam

Clementine van Wijngaarden, Joyce Roodnat en Fritz de Roo hebben in de eerste week van het IFFR gefungeerd als de persjury. Na twee screeningsdagen, waarbij ze fysiek aanwezig konden zijn, hebben ze hun favoriete film gekozen uit de selectie van Tiger Shorts. Het oordeel was unaniem: Punctured Sky van regisseur Jon Rafman overtuigde de jury. Het rapport noemt de short “a well informed, precise and playful depiction of a gamified world. Punctured Sky invites us to play along with Jon Rafmans entertaining reconstruction of perceived memories of adolescence.” Aanvullend vindt de KNF-jury dit een “entertaining reconstruction of perceived memories of adolescence”. (Ruud Vos)

KNF Award 2022 voor beste première op het Nederlands Film Festival

De persjury voor het NFF bestond dit jaar uit Nico van den Berg, Boaz van Luijk en Lisa van der Waal. Net zoals de afgelopen jaren bestond de selectie dit jaar wederom uit films die dit jaar in première gingen op het festival. Wel nieuw was dat de uitreiking van de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek in 2022 niet meer een plak had op het Kalverengala op de laatste festivalvrijdag, maar al werd uitgereikt bij de bekendmaking van de nominaties voor de Gouden Kalveren. En er was nóg een uitzondering, zo laten de juryleden weten: “Als KNF-jury hebben we dit jaar geen drie maar twee nominaties voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. De selectie (…) bevatte namelijk twee films waar we het als jury unaniem over eens waren.” Het betrof Narcosis (reg. Martijn de Jong) en Nikki (reg. Monique Nolte). In het juryrapport valt te lezen: “De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 2022 gaat naar een film die op indringende wijze een gebroken gezin laat zien, zonder in clichés te vervallen en waarbij regie, spel, scenario en cameravoering als een ingenieus raamwerk in elkaar passen: Narcosis.” (Ruud Vos)

KNF Award voor Beste Afstudeerfilm van de NFF Studentencompetitie 2022

Ook dit jaar heeft een jury van KNF-leden – Sandra Heerma van Voss, Ronald Rovers en Jort van Slooten – een winnaar gekozen uit een selectie van afstuderende filmmakers, van opleidingen als de Filmacademie, de HKU, St. Joost, Willem de Kooning en de verschillende andere opleidingen. Uit de selectie koos de KNF-jury na meerdere bijeenkomsten uiteindelijk de volgende winnaar: Verwoede pogingen van HKU-alumnus Joris Tobé. De jury noemt de film in het juryrapport “een sterk, verraderlijk gelaagd script, met een cast die geen steek laat vallen en een fijnbesnaard evenwicht tussen drama en farce. Verwoede pogingen is het werk van een volleerd regisseur van wie we nog veel meer willen zien. Regisseur Joris Tobé laat een ongelofelijke zelfverzekerdheid zien, een scherp oog voor detail, en heeft de montage perfect in de vingers waardoor hij schijnbaar moeiteloos het ideale ritme voor deze vertelling creëert.” (Ruud Vos)

Het rapport:

Verwoede pogingen
Een sterk, verraderlijk gelaagd script, een cast die geen steek laat vallen en een fijnbesnaard evenwicht tussen drama en farce: Verwoede pogingen is het werk van een volleerd regisseur van wie we nog veel meer willen zien. Regisseur Joris Tobé laat een ongelofelijke zelfverzekerdheid zien, een scherp oog voor detail, en heeft de montage perfect in de vingers waardoor hij schijnbaar moeiteloos het ideale ritme voor deze vertelling creëert. Tobé weet zijn acteurs met vaste hand te sturen in een fijnzinnige, perfect getimede komedie over een actueel, op het eerste gezicht makkelijk te bespotten onderwerp, zonder dat het afglijdt richting farce.