KNF-prijzen 2011

International Film Festival Rotterdam

 Winter Vacation, regie: Li Hongqi, China
Juryleden: Jeroen Stout (NTR), Dana Linssen (de Filmkrant), Gawie Keijzer (De Groene), Clementine van Wijngaarden (VARAgids) en Laura van Zuijlen (Limboland)

Juryrapport: “De jury van de Nederlandse filmcritici is bij het bekijken van de voor deze prijs in aanmerking komende films plezierig verrast door het kennelijke einde van de dominantie van het realisme in de arthouse film. Deze stijl werd de afgelopen jaren meer en meer gekunsteld, een truc bijna. Maar tijdens het festival kreeg poëzie weer de overhand in, bijvoorbeeld, F.J. Ossangs lyrische, zelfbewuste Dharma Guns en David Dusa’s Fleurs du Mal. Poëzie staat ook centraal in de winnaar van de prijs van de Nederlandse filmcritici. De film is sober in beelden maar door gebruik te maken van geluid, dialoog, ritme in de montage en humor in het scenario overstijgt die de werkelijkheid en verandert het saaie dagelijkse leven van een Mongoolse stadje in iets van verbazingwekkende schoonheid.”


Nederlands Film Festival

Curaçao, regie: Sander Snoep, Sarah Vos
Juryleden: Romy van Krieken, Robbert Blokland en Bregtje Schudel

Juryrapport: “Film biedt de kijker de kans om inzicht te krijgen in werelden waar we normaal nooit kennis mee zouden maken. En dat is iets dat de drie genomineerde films, Rabat, Hou me vast en Curaçao, allemaal deden op hun eigen originele, creatieve en ontroerende manier. Maar er was toch één film die ons langer bijbleef dan de andere twee. Het is een documentaire die door archiefbeelden en nieuw geschoten materiaal met elkaar te versnijden de hedendaagse gevolgen van een zwarte bladzijde uit de vaderlandse geschiedenis onthult. Op een onthutsende manier laat de film zien hoe zeer het Nederlandse kolonialisme nog lang niet tot het verleden behoort en hoe de blanke bevolking op de Antillen met de beste bedoelingen de oude verhoudingen juist in stand houdt. Hopelijk helpt deze documentaire – en wellicht ook prijs – de oogkleppen te verwijderen die de mensen in de film duidelijk nog wel op hebben. Mede namens NCP Holland gaat de KNF-prijs 2011 naar: Curaçao van Sander Snoep en Sarah Vos.”